Risico voet

Een Risico voet is een voet waarbij ten gevolge van een ziekte of andere oorzaken een verhoogd risico aanwezig is op complicaties. De risicovoet/ medisch behandeling is gericht op cliënten met diabetes of reuma. Ook oudere mensen, mensen met verwaarloosde voeten, spasten en mensen met een verlamming vallen onder de risico voet. Voor deze behandeling worden speciale instrumenten en verzorgingsproducten gebruikt  omdat de huid dun, kwetsbaar en gevoelig is. 

Wat u vergoed krijgt voor een behandeling is afhankelijk van de zorgverzekering waarbij u verzekerd bent. Er zijn bijna geen verzekeringen meer die pedicurezorg in het basis pakket hebben. In aanvullende pakketten zit vaak nog wel pedicure zorg maar dan alleen bepaalde aandoeningen zoals diabetes, reuma of een CVA. Ook hieraan zitten vaak beperkingen zoals een maximaal bedrag per behandelingen of een maximaal bedrag per jaar. Voor de exacte vergoedingen kunt u het beste uw zorgverzekering checken of kijken op www.procert.nl.Reuma voet

Bij clienten met reumatische aandoeningen wordt er heel voorzichtig te werk gegaan. De pijn is ook vaak in de voeten aanwezig.

 

Een reuma patient is extra gevoelig door gewrichts ontstekingen, slijmbeurs ontstekingen, slijtage of veranderingen van stand van de voet. Dit gaat vaak gepaard met voetproblemen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

diabetes voet

Voetverzorging is van groot belang bij mensen met diabetes. een op de vier diabetes patienten krijgen vroeg of laat te maken met voetproblemen

 

De voeten zijn extra kwetsbaar omdat de doorbloeding minder kan worden, het oppervlakkige gevoel kan verminderen, de stand van de tenen kan veranderen en de huid erg gevoelig is voor wondjes en schimmels ook kunnen de nagels verdikken en vervormen.

Spasme voet

Voor mensen met spastische of verlamde voeten/ledenmaten is het vaak heel moeilijk of zelfs onmogelijk om zelf de voeten te verzorgen.

Omdat de bloedsomloop in de benen vaak verminderd is kan vochtophoping onstaan (oedeem) daardoor zitten schoenen vaak te strak en onstaan er wondjes die niet gevoeld worden. Een infectie of ingroeiende nagel kan laat opgemerkt worden en de gevolgen daarvan kunnen ernstig zijn.

Oudere voet

 

Bij het ouder worden kunnen er allerlei problemen aan de voeten ontstaan. De huid is kwetsbaarder en de voetstand kan veranderen. De kans op beschadigen en infecties worden groter. 

 

Al na het veertigste levensjaar vertraagt de nagelgroei en kunnen er veranderingen ontstaan zoals:

 

-Ribbels op de nagel

-Verkleuringen

-Verdikkingen

-Brokkelige nagels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

verwaar-loosde voet

Verwaarlozing van de voeten kan ontstaan doordat iemand niet in staat is tot de eigen verzorging van de voeten of het negeren van de klachten. Sommige mensen zijn bang of schamen zich..

 

 

oncologie voet

 


De behandeling van kanker kan de weerstand sterk verminderen en er kunnen uiteenlopende complicaties aan de voeten ontstaan. Door de behandeling kan er o.a. een veranderd gevoel in de voeten ontstaan. Dit kan een gevolg zijn van neuropathie.